Sempre ens enrecordem dels enfadaments dels qui perden un partit, dels aires, gestos, cops o insults de qui creu que hauria d'haver sigut vencedor i considera el fet de perdre com una gran injustícia. Moltes vegades, els entrenadors, psicòlegs o professors actuem perquè aquest emprenyament mal digerit es converteixi en un acceptar les regles del joc, fer autocrítica, millorar en un futur el que has fet malament i, sobretot, respectar el guanyador i acceptar que ha sigut millor que tu.
Ens oblidem, però, que els vencedors, a més de guanyar-se el respecte, també l'han de mantenir vers els perdedors. Ser superior als demès sempre és una cosa efímera; mai seràs el millor. Alguna vegada tornaràs a ser el segon o no podràs guanyar el torneig somiat. Com educadors, no hem de deixar-ho d'ensenyar; no oblidem, encara que no ho pretenem, que som considerats un exemple o un mirall on veure's reflectit.
Aquest mirall encara és més potent quan juguem o ens enfrontem amb alumnes o esportistes en formació; mai podem deixar el dubte que la victòria s'aconsegueix de qualsevol manera; el que menys han de veure els nostres alumnes és que guanyes, sino que han jugat un bon partit i que a la pròxima ens derrotaran perquè han après dels seus errors.
I això, si volem gaudir de l'ensenyament, no se'ns ha d'oblidar mai.
jueves, 7 de julio de 2011
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario